Arnoud Engelfriet

Wat is jouw rol bij Lawfox?

“Als octrooigemachtigde ben ik bevoegd om octrooien aan te vragen en te verdedigen. Het gaat dan met name om software en ICT-patenten. Ik zoek uit of een aangevraagd octrooi niet ‘bijt’ met bestaande octrooien. Als dat wel zo is, dan kan ik die aanvallen. Daarnaast ondersteun ik bedrijven bij procedures op het gebied van octrooien.”

Wat is jouw grootste kracht?

“Ik ben snel, direct en niet bang om nee te zeggen. Als een klant iets wil patenteren en ik weet bij voorbaat dat hij of zij geen kans maakt, dan zeg ik dat meteen. Dat is beter dan 5.000 euro vragen en toch aan de slag gaan. Dat is absoluut niet mijn stijl.”

Wanneer heb je voor het eerst kennisgemaakt met ICT?

“Op mijn tiende kregen wij thuis een pc. Ik ging aan de slag met programmeren. Dat was zo verslavend. Met behulp van een boekje vol algoritmes maakte ik mooi grafiekjes. ICT was toen heel beperkt, je kon verder niet zoveel met die pc. Toen ik 15 was, kregen we thuis een modem. Het geluid van inbellen, dat vond ik echt fantastisch.”

Wat heeft jouw getriggerd om jurist te worden?

“Tijdens mijn studie aan de TU in Eindhoven kreeg mijn studievereniging een sommatiebrief namens Jim Davies, de geestesvader van de Garfield. Onze vereniging had online onrechtmatig plaatjes gebruikt van zijn cartoon. De algemene opvatting was in die tijd: auteursrecht op internet, dat bestaat toch helemaal niet? Ik vond dat zo interessant. Ik ben tot op de bodem gaan uitzoeken hoe dat precies zat. Dit heeft mij getriggerd om voor dit vak te kiezen.”

Waar liggen nog uitdagingen in het internetrecht?

“Het lijkt mij een goed idee als er duidelijke en uniforme wetgeving komt voor alle internetdiensten. Zodat consumenten precies weten waar ze aan toe zijn. Veel bestaande diensten hebben algemene voorwaarden van meer dan 300 pagina’s. Ik zou zeggen: vervang deze door uniforme wetgeving waarin precies staat wat wel en niet mag. Nu is er veel te veel onduidelijkheid voor de consument.”

De PGP key van Arnoud Engelfriet