Blog

Bijdrage Jonge Balie: “Met de “T” in de wolken”

Al die online collaboration is allicht vrij hip, maar hoe zit het dan met cyber security? Advocaat Wouter Dammers is oprichter van LAWFOX en smijt met kreten als SaaS, PaaS en IaaS alsof het condicio sine qua non-verbanden zijn. In de luwte van al dat IT-geweld proeft hij nogal wat onzekerheid bij zijn confrères. Meestal is dat het product van een mix tussen onbekendheid met de materie en voorzichtigheid in het belang van de cliënte. Een T-shaped lawyer beseft dat de cloud geen roze wolk is.“, met deze prachtige woorden wordt mijn bijdrage aan de Jonge Balie congresbundel ingeleid.

Aanleiding voor mijn bijdrage was de uitnodiging van mijn gewaardeerde vakgenoot Niek van de Pasch. Niek heeft dit jaar meegewerkt aan de samenstelling van de bundel “The T-Shaped Lawyer” voor het Jonge Balie congres 2015 (“Kwaliteit is breder dan diepte”). Hij vroeg mij als cloud computing advocaat om mijn visie te geven op cyber security voor de advocaten van nu en straks.  Zo’n uitnodiging laat ik natuurlijk niet liggen. Als ik mijn vakgenoten iets kan bijbrengen over het belang van vaardigheden in digitale beveiliging, of in ieder geval van besef op dit vlak, dan doe ik dat graag.

Mijn visie zal ik alvast verklappen: gebruik van digitale middelen – zoals cloud en cloud computing – brengen veel voordelen voor de advocaat van nu en straks. Maar er zijn ook risico’s. Daarbij is enige reflectie wel gepast: want is “de cloud” nu zoveel risicovoller als werken op papier? Een T-shaped lawyer hoort daar, in mijn optiek, steeds bij stil te (kunnen) staan. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn cliënten. Zonder zijn hoofd in de (donder c.q. roze) wolken, maar met beide benen op de grond.

Uiteraard is mijn bijdrage niet enkel beschikbaar voor mijn nieuwe vakgenoten van de Jonge Balie, maar voor iedereen. Lees hier mijn bijdrage op pagina 44 en verder (in de cloud uiteraard): “Met de “T” in de wolken“.

Gerelateerde berichten

Leave a comment