Blog

Blockchain en Smart Contracts op PLEIT2016

Op 11 oktober 2016 vindt PLEIT 2016 plaats: Dé kennisdag over ICT voor de juridische praktijk. Vandaag zijn de eerste sprekers bekend gemaakt, waaronder ikzelf. Ik zal die dag het podium betreden om te spreken over één van de meest interessante ontwikkelingen van de afgelopen jaren: de blockchain.

De blockchain is een datastructuur dat bijvoorbeeld ook ten grondslag ligt achter het bitcoin netwerk, maar inmiddels voor veel meer toepassingen geschikt kan zijn. De blockchain is als het ware een universeel gedeeld grootboek waarin diverse transacties kunnen worden opgeslagen. Door dit open en gedistribueerde grootboek is het mogelijk om digitale informatie onvervalsbaar te maken. Transacties kunnen immers worden vastgelegd in de blockchain en niemand kan dat aantasten. Met behulp van “smart contracts” kunnen zelfs voorwaarden worden gesteld aan een transactie. Denk aan een slot dat pas open springt zodra de transactie is verwerkt. Vaak wordt daarom geopperd dat er door de blockchain geen intermediairs meer nodig zijn om met vertrouwen gegevens vast te leggen. Zullen notarissen, advocaten en andere juristen daardoor overbodig worden? Willen zij overleven, moeten zij dan nu inzetten op de blockchain en smart contracts? Of loopt het zo’n vaart niet?

De aankondiging van mijn praatje luidt dan ook als volgt:

Op begrijpelijke wijze neemt Wouter ons mee in de wereld van Smart Contracts en de Blockchain en laat ons naar huis gaan met antwoord op de vraag: “slimme zet of domme hype?” “

Zin in? Meld je dan nu aan op www.pleit.nl!

PLEIT2016 is na aanmelding kosteloos toegankelijk voor advocaten, notarissen, deurwaarders en medewerkers in dienst van kantoren uit deze branche. Voor overige geïnteresseerden wordt een toegangsprijs geheven. Het event wordt dit jaar alweer voor de vijfde keer georganiseerd. Sinds de eerste editie ga ik ieder jaar weer standaard ernaar toe. Een echte aanrader voor iedereen die meer wil weten over ICT en innovatie in de juridische wereld!

Gerelateerde berichten