Blog

De Kansspelautoriteit: Het einde van ‘loot boxes’ in video games?

Een van de meest opmerkelijke ontwikkelingen in de video-game industrie is de opkomende populariteit onder game-ontwikkelaars, om loot boxes in hun games te implementeren. ‘Loot boxes’ is de verzamelterm voor dozen, pakjes, kisten en kratten waarin virtuele items zitten. Deze items kunnen puur cosmetisch zijn, maar in sommige gevallen geven deze items ook extra krachten en/of vaardigheden. Het verkrijgen van extra krachten en vaardigheden door middel van deze loot boxes leidt geregeld tot opspraak, waarvan Star Wars Battlefront 2 een recent voorbeeld is. Het zou namelijk een ‘pay-to-win’ cultuur aanmoedigen: letterlijk geld betalen om te winnen.

 

Niet lang geleden heeft EA enorm veel kritiek ontvangen over de loot boxes in Star Wars Battlefront 2. In de online component van de game kan gekozen worden om loot boxes aan te schaffen, waarmee onder andere nieuwe karakters vrijgespeeld kunnen worden. Deze kunnen ook unlocked worden door de game te spelen, maar websites zoals vg247 melden dat het de

gemiddelde persoon 40 uur(!) kost om een van de vele heroes in de game vrij te spelen. Deze tijd kan drastisch ingekort worden door loot boxes aan te schaffen, maar deze kosten echt geld. Reddit had met de hulp van Gamespot uitgerekend dat het gemiddeld 260 dollar kost om Darth Vader vrij te spelen met loot boxes.

 

Nadat uitgekomen was hoelang het zou duren om de top heroes zoals Darth Vader en Luke Skywalker vrij te spelen, brak er een heksenjacht uit op EA, die uiteindelijk de loot boxes voor een periode uit de game hebben gehaald. Pas 6 maanden later werden ze opnieuw uitgebracht, maar deze nieuwe loot boxes bevatten slechts cosmetische items, die geen invloed hebben op gameplay.

 

Reputatie van Loot boxes

Star Wars Battlefront is een extreem voorbeeld van de reputatie van loot boxes, maar het is slechts een van de vele games die gebruik maakt van dit systeem. Games als Counter Strike, Fifa en Overwatch maken allemaal gebruik van het loot box systeem, in de vorm van pakketten, of zoals in het geval van Counterstrike, kisten die met een (betaalde) sleutel geopend kunnen worden om daaruit een skin te krijgen. Counterstrike is laatst hard aangepakt door de Kansspelautoriteit, het Nederlandse orgaan wat optreedt tegen onder andere onrechtmatige kansspelen. De loot boxes uit counterstrike waren in overtreding van de regels van de Kansspelautoriteit, waardoor het nu verboden is om deze loot boxes te openen in Nederland en België. Ook Overwatch is een lange tijd in opspraak geweest, nadat er verhalen naar buiten kwamen dat kinderen de financiële gegevens van hun ouders gebruikten om de boxes te openen, waarmee ‘gegokt’ werd op het krijgen van goede items. Daarnaast is de Kansspelautoriteit onderzoek gaan doen naar andere games dan Counterstrike, zoals de Fifa-reeks.

Zoals je ziet heeft de Kansspelautoriteit wel degelijk macht in Nederland, gezien het in staat is geweest om de loot boxes van Counterstrike te blokkeren in Nederland en België. Wie of wat is de Kansspelautoriteit nou precies?

De Kansspelautoriteit 

De Kansspelautoriteit controleert de aanbieders van kansspelen op het hebben van een vergunning, en of deze aanbieders zich houden aan de wet-en regelgeving. Daarnaast ontwikkelen zij voorschriften en normen voor kansspelen. Hiermee is de Kansspelautoriteit een belangrijk orgaan voor het bevorderen van verslavingspreventie. Aangezien games ook veel door minderjarigen gespeeld worden, is deze preventie volgens hen zeer belangrijk. Zij melden dat wanneer hersenen nog niet volledig uitgegroeid zijn, dat kansspelen op latere leeftijd voor problemen zorgen. Dit naast het feit dat kansspelen aanbieden zonder vergunning simpelweg verboden is.

 

De hoofddoelen van de Kansspelautoriteit zijn dus het beschermen en informeren van de consument, het voorkomen van kansspelverslaving en het tegengaan van illegaliteit en criminaliteit. Hoewel de Kansspelautoriteit meldt dat genetische factoren niet beïnvloedbaar zijn, maar dat spel factoren het hoofddoel zijn waar de autoriteit tegen optreedt. Spelfactoren worden door de Kansspelautoriteit omschreven als volgt:

 

‘Type spel (short-odds), kans op winnen van een grote prijs, mate van perceptie en beïnvloeding.’

 

Meer hierover kan je lezen op de website van de kansspelautoriteit. Spelfactoren komen ook in video games veel voor. Denk hierbij aan Fifa bijvoorbeeld. EA heeft geregeld ‘promo’s, waarin slechts voor een specifieke tijd een bepaalde (betere) versie van een speler beschikbaar is in pakketten. Omdat deze ‘kaarten’ een betere versie zijn dan hun normale, creëert de game dus een ‘wil-factor’. Mensen gaan proberen om hun geluk te beproeven door pakketten te openen, in de hoop dat ze zo’n goede speler krijgen. Deze spelers zijn namelijk beter op het virtuele voetbalveld, waardoor de pakketten uit Fifa ook wel gezien worden als het promoten van een ‘pay-to-win’ cultuur.

 

De ‘wil-factor’ geldt ook voor Counterstrike. Mensen kopen sleutels om de kisten te openen, in de hoop dat ze een zeldzame skin terugkrijgen. Deze vertegenwoordigt waarde, aangezien skins verkocht kunnen worden voor echt geld. De Kansspelautoriteit beoordeelt dit als gokken. De Kansspelautoriteit treedt bij videogames voornamelijk op tegen games met Loot boxes, waarin de inhoud van deze boxes overdraagbaar is. Skins van Counterstrike kunnen bijvoorbeeld verhandeld worden, en verkregen worden voor echt geld.

 

Vermenging van gaming en gokken

De vermenging van gaming en gokken neemt steeds meer toe. Tegenwoordig heeft iedere game microtransacties, of loot boxes waaruit ‘spec

iale’ items gehaald kunnen worden. Hierover heb ik al eerder een blog geschreven. Deze features brengen namelijk bakken met geld in het laatje. EA meldde in 2017 bijvoorbeeld dat Ultimate Team meer dan 800 miljoen dollar per jaar opbrengt. Dit getal zal ieder jaar stijgen, aangezien er meer spelers bijkomen en dus meer pakketten geopend zullen worden. Vanuit het oogpunt van game ontwikkelaars zal er dus niet veel veranderen, omdat het zo’n enorme bron van inkomsten is. Aan de andere kant heb je de verantwoording ervan, omdat ook de Kansspelautoriteit van mening is dat de loot boxes van enkele games vallen onder gokken. Met het oog op de gemiddelde leeftijd van veel spelers, kunnen deze virtuele kansspelen schadelijk zijn voor de ontwikkeling van minderjarigen.

 

De vraag is dus wat de Kansspelautoriteit zal gaan doen. Nemen ze het heft in handen en verbieden zij alle onrechtmatige aanbieders van loot boxes, of zullen ontwikkelaars van games een middenweg vinden, zodat zij deze alsnog aan kunnen bieden?

Gerelateerde berichten