Blog

Kansspelautoriteit: Cryptovaluta is geen kansspel

De Kansspelautoriteit heeft onderzocht of cryptocurrencies zoals bitcoins onder haar aandachtsgebied valt. De toezichthouder heeft dit onderzoek verricht naar aanleiding van vragen die bij haar binnen kwamen. De strekking van die vragen was of cryptovaluta niet als kansspel moet worden gezien.

Een interessante vraag uiteraard, gezien het feit dat het wel een gokje waard lijkt te zijn (geweest) om wat cryptomunten aan te schaffen. Als de Kansspelautoriteit toezicht moet houden op crypto coins, dan zou de handel daarin als ‘kansspel’ onder de Wet op de kansspelen vallen. Volgens die wet is er echter pas sprake van een “kansspel” wanneer er gelegenheid wordt gegeven om mee te dingen naar, of kans te maken op, prijzen of premies. Ook moet de aanwijzing van de winnaar gebeuren door enige kansbepaling waarop je als deelnemer geen overwegende invloed kan hebben.

Cryptomunten vallen niet onder de definitie van kansspel, aldus de Kansspelautoriteit. De waarde van cryptovaluta worden namelijk bepaald door vraag en aanbod op de markt.

De Kansspelautoriteit zal dus niets doen met virtuele valuta.

cryptovaluta

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandse Bank (DNB) lijken van andere gedachten te zijn. Zij waarschuwden recent voor risico’s bij het investeren in virtuele valuta.

Gerelateerde berichten