Blog

Nieuwe roamingregels voor streamingdiensten

Content van en toegang tot sommige streamingdiensten is afhankelijk van de locatie van de gebruiker. In de gebruiksvoorwaarden van Netflix is bijvoorbeeld het volgende opgenomen:

‘’4.3. Je kunt een film of serie alleen via de Netflix-service bekijken in het land waar je je account hebt geopend, en op geografische locaties waar wij onze service bieden en de film of serie in licentie hebben verstrekt. De beschikbare content die bekeken kan worden kan verschillend zijn naargelang de geografische locatie en zal van tijd tot tijd wijzigen.”.

Op grond van deze bepaling is het mogelijk dat iemand in Nederland een Netflix account aanmaakt, vervolgens op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Frankrijk en daar niet het Nederlandse aanbod kan zien. Tevens heeft de gebruiker met een Netflix account die op vakantie is in China helemaal geen toegang tot Netflix, omdat in China Netflix helemaal niet beschikbaar is.

Dit kan nogal vervelend zijn. Een gebruiker betaalt voor een dienst, maar de mogelijkheid tot gebruik daarvan hangt af van de geografische locatie van de gebruiker.

Aan deze situatie komt binnenkort mogelijk (gedeeltelijk) een einde door een voorstel van de Europese Unie (hierna: EU).

Geoblocking

Geoblocking is het principe dat gebruikers de toegang tot diensten of content wordt ontzegd, gebaseerd op geografische locatie. Netflix en ook andere streamingdiensten zoals bijvoorbeeld Sky TV Now maken hier gebruik van, omdat zij de uitzendrechten van de films en series per land afsluiten.

Daarnaast verschilt het aanbod per land omdat de populariteit van bepaalde films en series per land anders is. Zo zijn bijvoorbeeld de meeste Nederlandse films niet interessant voor de Franse bevolking.

Om deze vorm van geoblocking binnen de EU tegen te gaan, is door de Europese Commissie een voorstel gedaan.

Voorstel

Met de inwerkingtreding van het voorstel blijft geoblocking buiten de EU bestaan. Je kan bijvoorbeeld nog steeds geen Netflix kijken in China, maar het voorstel zorgt er wel voor dat je op vakantie in Frankrijk gewoon kan blijven kijken naar het Nederlandse aanbod.

Het nieuwe Europese voorstel moet het voor gebruikers van diensten, zoals Netflix, mogelijk maken om content waarvoor is betaald te zien wanneer zij zich “tijdelijk” in een ander EU-land bevinden. Wat precies onder “tijdelijk” wordt verstaan is open gelaten.

De EU wil dat er uiteindelijk één Europese digitale markt komt.

Wanneer?

Het is de bedoeling dat dit voorstel van de Europese Commissie in werking zal gaan treden in 2017. Het voorstel moet echter nog wel worden goedgekeurd door het Europese Parlement.

Op de Franse camping kijken naar All Stars of De Kameleon komt met dit voorstel een stuk dichterbij!

Geschreven door: Nick Vrugt

Gerelateerde berichten