Blog

Tele2 schrapt verboden (tijdelijk) uit voorwaarden!

Nadat NU.nl en een aantal juristen – waaronder ikzelf – vraagtekens hadden gezet bij enkele nieuwe voorwaarden voor mobiele abonnementen van Tele2, heeft Tele2 besloten de betreffende voorwaarden voorlopig te schrappen. Onder meer het verbod op tethering en continue of bijna continue datagebruik zijn tijdelijk buiten werking gesteld.

De betreffende voorwaarden

De nieuwe voorwaarden van Tele2 bepaalden onder meer dat tethering bij voorbaat niet was toegestaan. Ook het continue of bijna continue gebruik van data was verboden.

Het verbod op tethering lijkt in strijd te zijn met de netneutraliteit. Er mag immers geen dataverkeer worden vertraagd, beperkt of geblokkeerd. Een uitzondering hierop is dat dit wel is toegestaan als het niet anders behandelen van data zou leiden tot verstoppingen in het netwerk. Maar zelfs dan dient gelijksoortige data gelijk te worden behandeld. Van andersoortige data bij tethering lijkt geen sprake, en daarom is deze beperking mogelijk in strijd met de netneutraliteit.

Het verbod op continue of bijna continue datagebruik is mogelijk een misleiding van de consument. In hoeverre is een “onbeperkt” mobiel abonnement dan namelijk nog onbeperkt?

Aanpassen voorwaarden

Tele2 heeft aangegeven dat de voorwaarden zullen worden aangepast. Hoe deze zullen worden aangepast is vooralsnog niet duidelijk. Tele2 spreekt hier momenteel over met een aantal juristen en de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Op haar website geeft Tele2 aan dat zij haar klanten juist aanmoedigt om “zich onder te dompelen in data, inclusief tethering”. Ze willen alleen misbruik van haar diensten tegengaan.

Ik ben benieuwd hoe de aangepaste voorwaarden van Tele2 vorm gaan krijgen!

Gerelateerde berichten

Leave a comment