Blog

Smart watches voor kinderen verboden door Duitse toezichthouder

In Duitsland is een verbod gekomen op de verkoop van “smart watches” die door ouders kunnen worden gebruikt om hun kinderen in de gaten te houden. De Duitse telecomwaakhond Bundesnetzagentur (Het Federale Netwerk Agentschap) meent dat de devices Duitse wetgeving overtreden. Er zijn al maatregelen getroffen tegen diverse bedrijven die de smart watches online verkochten. Ook heeft de toezichthouder ouders geadviseerd om gekochte horloges te vernietigen.

privacySmart watches afluisteren met app

De smart watches zijn gekoppeld aan een app waartoe de ouders toegang hebben. Daarmee kunnen zij heimelijk meeluisteren met de omgeving van het kind dat de smart watch draagt. Uit onderzoek van de Duitse telecomtoezichthouder blijkt dat ouders de apparaten ook hebben gebruikt om docenten in het klaslokaal af te luisteren. Dat is in strijd met de Duitse wetgeving.

Deze horloges hebben een simkaart en een beperkte telefoniefunctie, die via een app worden ingesteld en beheerd. Een dergelijke bewakingsfunctie wordt vaak een “babyfoon” of “monitorfunctie” genoemd. De eigenaar van de app kan aangeven dat het horloge een telefoonnummer belt zonder dat de drager of de omgeving het door heeft. Hierdoor kan de ouder onopgemerkt luisteren naar de gesprekken van de drager en zijn omgeving. Een dergelijke bewakingsfunctie is verboden in Duitsland.

Pratende pop

Het is niet voor het eerst dat de Duitse toezichthouder optreedt tegen het gebruik van “connected” devices zoals smart watches. Eerder dit jaar kwam al een verbod op de distributie van een pratende pop, waarvan de software gehackt kon worden om persoonlijke data te onderscheppen.

Internet of Things

De maatregelen laten zien dat zorgen over privacy en beveiliging groeien, zeker met de groei van “The Internet of Things”.

Vernietiging

Het Federale Netwerk Agentschap adviseert specifiek aan scholen om meer aandacht te besteden aan horloges met een interceptiefunctie onder studenten. Als kopers van dergelijke horloges bekend zijn bij het Federale Netwerk Agentschap, vragen ze hen om de klok te vernietigen en een bewijs hiervan naar het Federale Netwerk Agentschap te sturen. Ouders worden geadviseerd om hun eigen horloges onschadelijk te maken en om de vernietiging te bewaren. Indien een koper een brief van het Federale Netwerk Agentschap heeft ontvangen kan een certificaat van vernietiging worden opgesteld. Meer informatie daarover is hier te vinden.

Gerelateerde berichten