Blog

Verantwoord gamen: maak goede afspraken met je kind!

De afgelopen maanden heb ik mij bezig gehouden met een campagne voor ‘RuleTheGame’, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs Interactief (NVPI), de Interactive Software Federation of Europe (ISFE) en de Pan European Game Information (PEGI).

 

Ouders zijn onbekend met de game wereld

Gaming wordt steeds populairder onder jeugd, en een game console is bijna niet meer weg te denken in een gezin. Ouders met kinderen zullen vast mee hebben gemaakt dat hun kinderen gekluisterd zitten aan de televisie, waar ze tot in de late uurtjes aan het gamen zijn. Uit een onderzoek van RuleTheGame (verantwoord gamen), blijkt echter dat veel ouders geen benul hebben van wat hun kinderen daadwerkelijk via de games aan het doen zijn, maar dit wel graag te weten willen komen. Games worden namelijk steeds realistischer en worden vaak voorzien van een online component, waarin mensen over de hele wereld met elkaar kunnen spelen. Daarnaast maken games steeds meer gebruik van ‘microtransacties’, waarbij echt geld gebruikt wordt in ruil voor in-game items. In een eerdere blog/vlog heb ik gesproken over de impact van microtransacties, die onder andere kunnen leiden tot meer gevallen van hacken onder jeugd. Gezien creditcards relatief makkelijk verbonden worden met game consoles, kunnen kosten zomaar hoog uitvallen.

 

Gamen kan leuk zijn en past bij een gezonde ontwikkeling, maar hiervoor moeten wel goede keuzes en afspraken gemaakt worden. Deze kunnen onder andere ook via game consoles zelf ingesteld worden, maar ook contact met het kind kan bijdragen aan een optimale game-omgeving voor zowel ouder als kind. Met deze campagne helpen we ouders met het maken van afspraken met kinderen, die passen bij jouw manier van opvoeden. Ieder gezin voedt immers op zijn eigen manier op.

 

Waarom is Mathijs Stals gekozen voor RuleTheGame?

Via RuleTheGame ben ik aangesteld als communicatiepunt tussen kind en ouder. Aangezien ik zelf naast juridisch medewerker ook actief ben als YouTuber, ben ik actief betrokken bij zowel jong als oud, waardoor ik goed kan uitleggen wat er allemaal speelt in de wereld van gaming. Ik ben altijd een enorme gamer geweest, maar ik vond het van jongs af aan belangrijk om een goede balans te vinden tussen gamen en school (en tegenwoordig ook werk). Via een reeks video’s geef ik dan ook tips aan ouders, waardoor ze meer inzicht krijgen over de wereld van gaming, aangezien die toch wel enorm anders is ten opzichte van 10-15 jaar terug. In deze reeks video’s leg ik uit hoe je gamen leuk kan maken voor het hele gezin, door het geven van tips & tricks om samen met je kinderen keuzes en afspraken te maken over gaming.

 

Door deze tips beoog ik ouders beter in te lichten over gameverslaving en de angst van ouders voor sociale isolatie. Veel ouders zijn namelijk bang dat wanneer hun kind veel gamet, dat ze dan in een sociaal isolement terecht komen. Op de website van RuleTheGame leg ik echter uit dat dit niet meteen het geval hoeft te zijn, omdat kinderen tegenwoordig graag samen online gamen, waar vroeger veel buiten gespeeld werd. Daarnaast brengt gaming veel voordelen met zich mee, zoals een betere beheersing van de Engelse taal, snellere reactietijd en bovenal, betere sociale vaardigheden (dus alles behalve een isolement!). Gaming kan dus bijdragen aan de ontwikkeling van het kind (overigens ook voor ouders), omdat het doorzettingsvermogen getest wordt, en het zelfvertrouwen van kinderen toeneemt.

 

Gaming hoeft geen probleem te vormen

RuleTheGame heeft naast het eerder genoemde onderzoek ook een persbericht gepubliceerd, naast een uitgebreide website waarop alles in detail gelezen kan worden. Als je meer te weten wilt komen over hoe je gaming beter een plekje kan geven in het gezin, dan kan je naar de website van RuleTheGame. Hier vind je ook mijn Q&A (Question & Answer) video’s, waarin ik in korte video’s meerdere onderwerpen van gaming bespreek. Gaming hoeft namelijk geen enkel probleem te vormen.

 

Gerelateerde berichten