Blog

‘Wapperen’ met auteursrechten om niet flatteuze foto’s van Google weg te krijgen

De zanger van Guns ‘N Roses – Axl Rose – gebruikt het auteursrecht om foto’s van Google af te krijgen. Hij heeft voor deze foto’s een DMCA (Digital Millennium Copyright Act) takedown notice bij Google ingediend.

DMCA

Op grond van de zogenoemde DMCA is het mogelijk de eigenaar van een website te sommeren om inbreukmakend materiaal te verwijderen. Als de eigenaar van een website hier geen gehoor aan geeft kan hij aansprakelijk worden gehouden voor de eventuele auteursrechtinbreuk. De takedown notices door Axl Rose zijn gedaan op onder meer foto’s op Blogspot en betreffen allemaal dezelfde afbeelding.

Het is de vraag of Axl Rose daadwerkelijk de auteursrechthebbende is van de foto’s of dat hij de foto’s alleen verwijderd wil hebben omdat deze niet al te flatteus zijn.

Auteursrecht

Het auteursrecht op een foto ligt bij de maker van de foto. Dit is in de meeste gevallen de fotograaf. De geportretteerde (Axl Rose) kan in principe geen beroep doen op het auteursrecht, in sommige gevallen hooguit op het portretrecht.

De website TorrentFreak heeft de fotograaf van de desbetreffende foto opgespoord. Deze fotograaf zou dus de auteursrechthebbende van de foto zijn. Echter, is het mogelijk dat de fotograaf – voorafgaand aan het concert waar de foto is gemaakt – een contract heeft ondertekend waarin alle auteursrechten op de te maken foto’s worden overgedragen aan (het bedrijf van) Axl Rose. Dit schijnt gebruikelijk te zijn bij optredens van Guns ‘N Roses. De fotograaf weet echter niet meer of hij zo’n contract heeft ondertekend. Wie daadwerkelijk de auteursrechthebbende is dus onduidelijk.

Memes

Ook de reden achter de takedown notices is niet zeker, maar er is wel een vermoeden. De foto wordt op social media en op sites als 9GAG veel gebruikt als meme met daarbij teksten als: “Take me down to the bakery city, where the pies have cream and the cakes are tasty” en “Oh, oh, oh, oh, sweet pie ‘o mine’. Vermoed wordt dat Axl Rose niet content is met deze “parodieën” op zijn liedjes die over zijn uiterlijk gaan en dat hij daarom graag wil dat de foto’s van Google worden verwijderd.

Ik ben benieuwd wat Google gaat doen met de DMCA takedown notices!

Gerelateerde berichten