Gratis eerste inschatting           Specialist internet en recht          Vaste prijzen

LAWFOX bij BNR over uitspraak Canadese rechter

Woensdagmiddag mocht ik aanschuiven bij het radioprogramma “BNR Digitaal” om te praten over de uitspraak van de hoogste Canadese rechter waarin Google wordt verplicht bepaalde zoekresultaten wereldwijd te verwijderen. De uitzending was op locatie bij de opening van het nieuwe datacenter AM4 van Equinix op het Science Park.

De zaak waarover wordt gesproken, betrof in eerste instantie een geschil tussen een merkhouder (Equustek) en een partij die (onder meer) merkinbreuk zou plegen (Datalink) door namaakproducten aan te bieden. Google was in eerste instantie geen partij bij het geschil.

Tijdens de rechtszaak bleek echter dat er geen effectieve maatregelen konden worden genomen tegen Datalink, omdat Datalink niet verscheen bij de rechtbank en niet duidelijk was wie er precies achter Datalink schuilging(en). De rechter besloot daarop dat Google dan maar de zoekresultaten naar (de producten van) Datalink moet verwijderen.

Google heeft hieraan vrijwillig gehoor aangegeven door de zoekresultaten in de Canadese versie van Google te verwijderen. Dit was voor Equustek echter niet voldoende. Equustek eiste dat Google de zoekresultaten wereldwijd zou verwijderen. De hoogste Canadese rechter oordeelde in hoger beroep dat Google de zoekresultaten inderdaad wereldwijd moet verwijderen, omdat het verwijderen van de zoekresultaten in Canada niet effectief genoeg zou zijn.

Bij “BNR Digitaal” praat ik over de uitspraak van de Canadese rechter, en de mogelijke negatieve gevolgen hiervan.

Het fragment is hier terug te luisteren (vanaf 14:06).

 

Nick Vrugt
Volg mij op

Nick Vrugt

IT-Jurist at LAWFOX
Nick Vrugt (1991) is IT-Jurist bij LAWFOX. Hij is gespecialiseerd in IT-recht, het auteursrecht, het contractenrecht en het internationaal privaatrecht. Naast juridische werkzaamheden schrijft Nick regelmatig blogs voor op de website van LAWFOX.
Nick Vrugt
Volg mij op

Werkwijze


LAWFOX is transparant, flexibel en snel. Weten hoe? Kijk verder bij klantinformatie