Intellectueel eigendom is een verzamelnaam voor verschillende rechten op dingen die mensen bedenken of creëren. Afbeeldingen, broncodes, computerprogramma’s, databanken, foto’s, logo’s, namen, ontwerpen, software, teksten en uitvindingen kunnen voor bescherming in aanmerking komen. En dat geldt zowel offline als online. Wetten, zoals de Auteurswet, Handelsnaamwet of Rijksoctrooiwet regelen wat voor welke bescherming in aanmerking komt.

Intellectueel eigendom wordt ook wel intellectuele eigendom genoemd, of intellectuele eigendomsrechten (of kortweg: IE-recht / IE-rechten, of naar de Engelse variant intellectual property “IP”). Intellectueel eigendom bestaat uit auteursrecht, databankenrecht, handelsnaamrecht (of handelsnamenrecht), merkrecht (of merkenrecht), modelrecht en octrooirecht. Naburige rechten, persoonlijkheidsrechten en rechten op domeinnamen worden vaak gezien als verwante rechten (of maken onderdeel uit van een van deze rechten).

ISO 9001

Intellectueel eigendom wordt steeds belangrijker op internet, voor IT en ICT. De verschillende rechten beschermen de verschillende voortbrengselen van de menselijke geest. Een uitvinding kan beschermd worden door octrooirecht; een origineel softwareprogramma door het auteursrecht. Namen van ondernemingen kunnen beschermd worden door handelsnaamrecht en door merkrecht. En die laatste geldt ook ter onderscheiding van waren of diensten.

Als advocaten gespecialiseerd in intellectuele eigendomsrechtzaken op internet biedt LAWFOX ondernemingen ondersteuning in (het verweer tegen) handhaving van intellectuele eigendomsrechten.

bewijs gebruik huisstijl merk

Auteursrecht

Het auteursrecht is een veel voorkomend recht. Het auteursrecht (of copyright) beschermd de maker van een eigen intellectuele schepping. Het werk moet dan wel een eigen, oorspronkelijk karakter hebben en de persoonlijk stempel van de maker dragen. Er moeten dus creatieve keuzes zijn gemaakt. Daarvan is al gauw sprake. En auteursrecht geldt op veel verschillende werken: afbeeldingen, foto’s, teksten, broncode, logo’s, ontwerpen en vormgeving kunnen bijvoorbeeld voor auteursrecht in aanmerking komen. Auteurs, fotografen, ontwerpers, programmeurs en journalisten hebben dus vaak auteursrechten. En dat geldt zowel offline als online. Ook op internet geldt het auteursrecht dus ‘gewoon’.

Auteursrecht beschermd de maker tegen het zonder toestemming kopiëren of publiceren van een auteursrechtelijk beschermd werk. Zonder toestemming of een licentie mag het werk dus vaak niet gebruikt of verspreid worden.

Databankenrecht

Het databankenrecht kan verzamelingen van gegevens beschermen. Dit recht komt toe aan de producent van de databank, die in de verzameling van de gegevens heeft geïnvesteerd. De houder van het databankenrecht – de producent dus – kan optreden tegen het zonder toestemming opvragen of hergebruiken van (delen van de) databank. Dat kan zowel tegen kleine beetjes zijn, als dit structureel en systematisch gebeurd (scrapen of scraping), tot het volledig overnemen van een databank. Sinds kort is ook duidelijk dat metazoekmachines goed moeten opletten op databankenrechten van de doorzochte databanken. Dat geldt met name wanneer in wezen dezelfde functionaliteiten worden aangeboden; zoekopdrachten realtime worden vertaald; en de resultaten van de zoekopdracht worden getoond in de eigen lay-out terwijl doublures worden samengevoegd.

computer

Handelsnaamrecht

Het handelsnaamrecht lijkt op het merkrecht (zie hieronder). Handelsnaamrecht beschermd de naam van een bedrijf. Voor bescherming van een handelsnaam hoeft de handelsnaam niet geregistreerd te zijn, maar moet deze in het economisch verkeer worden gebruikt ter aanduiding van de onderneming. Een handelsnaamrechthouder kan optreden tegen partijen die na zijn eerste gebruik van de handelsnaam eenzelfde handelsnaam gebruiken waardoor er verwarring te duchten is bij het relevante publiek. Ook domeinnamen kunnen soms als handelsnaam worden beschermd.

conflict

Merkenrecht

Een merk is een teken dat kan worden gebruikt om producten of diensten te onderscheiden. Het heeft dus een herkomst- en onderscheidingsfunctie. Vaak bestaat een merk uit een woord of woorden, of uit een afbeelding zoals een logo. Een merk kan worden geregistreerd bij een merkenbureau. De houder van een merk kan anderen verbieden om een teken gebruiken dat identiek of bijna hetzelfde is. Ook als er afbreuk wordt gedaan aan de reputatie van het merk, of er ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit de reputatie van een merk, dan kan de merkhouder daar tegen optreden. Merkenrecht is erg relevant op internet. Het gebeurt geregeld – al dan niet terecht – dat merkhouders optreden tegen houders van domeinnamen, of tegen websitehouders die merken noemen zonder toestemming van de merkhouder.

depot te kwader trouw

Octrooirecht

Een octrooi (vaak ook wel patent genoemd) is het exclusieve recht om een uitvinding te mogen maken, gebruiken of verkopen. Octrooirecht kan worden aangevraagd. Na registratie biedt het octrooi een erg krachtige bescherming tegen inbreukmakers. Zelfs als inbreukmakers dezelfde uitvinding geheel onafhankelijk hebben ontwikkeld, kan de octrooihouder optreden tegen de verkoop van die tweede uitvinding. Octrooirecht op software is lastig, maar niet onmogelijk. Op hardware en (technische) producten kan octrooirecht wel weer erg relevant zijn. Lees hier meer over octrooien.

intellectuele eigendom

Geschillen

Voor welke bescherming iets in aanmerking komt, wordt geregeld door de betreffende wet, zoals de Auteurswet, de Handelsnaamwet, de Uniemerkenverordening, het Benelux Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom of de Rijksoctrooiwet. Het intellectueel eigendomsrecht heeft binnen het procesrecht een bijzondere positie. In een gerechtelijke procedure kan de verliezende partij namelijk worden veroordeeld tot betaling van de volledige (redelijke) kosten die de wederpartij heeft gemaakt, waaronder de gemaakte advocaatkosten.

Daarnaast zijn er veel handhavingsmogelijkheden, waaronder beslag en een snel verbod. Dit maakt een gang naar de rechter aantrekkelijk als je een sterke juridische uitgangspositie. Is je juridische uitgangspositie zwak, dan is de gang naar de rechter juist niet wenselijk. Het is daarom van groot belang dat je op de hoogte bent van jouw rechtspositie en jouw kansen in een gerechtelijke procedure.

Modelrecht

Wat doen wij?

Intellectueel eigendom wordt steeds belangrijker op internet, voor IT en ICT. Op afbeeldingen, broncodes, computerprogramma’s, databanken, foto’s, logo’s, namen, ontwerpen, software, teksten, domeinnamen, websites en uitvindingen kunnen allemaal intellectuele eigendomsrechten rusten.

Een veelvoorkomend probleem met intellectueel eigendom en het internet is dat veel mensen denken dat dingen die op internet staan – zoals teksten en afbeeldingen – vrij zijn van intellectuele eigendomsrechten. Dit is niet het geval en hierdoor ontstaan dan ook geregeld geschillen.

Wij behandelen zaken die betrekking hebben op intellectueel eigendom en internet, IT en ICT. Wij doen zaken voor zowel de rechthebbende als voor de partij die een inbreuk zou hebben gemaakt. Ook treden wij op voor tussenpersonen zoals hostingproviders.

ict recht advocaten in de rechtbank

Voorbeelden van behandelde zaken

We doen met grote regelmaat zaken met betrekking tot intellectuele eigendom. Hieronder staan enkele voorbeelden:

  • We hebben voor een website ontwikkelaar, die verschillende foto’s van het internet had gebruikt voor een door hem ontwikkelde website, onderhandeld over de hoogte van de te betalen schadevergoeding, en deze aanzienlijk omlaag gekregen.
  • We hebben bij een inbreuk op databankrechten voor de rechthebbende een gunstige schikking weten te treffen;
  • We hebben er meermaals voor gezorgd dat het voeren van handelsnamen die inbreuk maakten op de merkenrechten van onze klanten werd gestaakt;
  • We handhaven intellectuele eigendomsrechten in diverse open source projecten;
  • We procederen met enige regelmaat in zaken omtrent auteursrechten en merkenrechten.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

In zaken betreffende intellectueel eigendom en internet, IT of ICT kunnen wij verschillende dingen voor jou betekenen, waaronder het volgende:

  • We kunnen een inschatting van jouw rechtspositie maken;
  • Als er een inbreuk op jouw rechten wordt gemaakt, kunnen we een sommatiebrief sturen waarin de wederpartij wordt gesommeerd de inbreuk te staken, en de door jou geleden schade te vergoeden;
  • Als jij wordt beschuldigd van een inbreuk op rechten van intellectuele eigendom, dan kunnen we een verweerbrief sturen waarin we beargumenteren dat van een inbreuk geen sprake is;
  • We kunnen jou bijstaan in de onderhandelingen over een voor jou zo gunstig mogelijke schikking;
  • We kunnen de wederpartij dagvaarden voor een inbreuk op jouw intellectuele eigendomsrechten;
  • We kunnen een kort geding tegen de wederpartij starten om zo een voorlopige voorziening aan te vragen;
  • Als er een inbreuk plaatsvindt op jouw intellectuele eigendomsrechten, dan kunnen we bij de rechter een ex parte-verbod vragen;
  • We kunnen bewijs verzamelen om de inbreuk te bewijzen en andere beschermende maatregelen treffen;
  • Als jij een dagvaarding voor een gestelde inbreuk hebt ontvangen, kunnen we hierop reageren door middel van een verweerbrief of een conclusie van antwoord die kan worden gebruikt in de gerechtelijke procedure.
Envelop-blauw

Contact

De advocaten van LAWFOX staan je graag bij. Wij kunnen voor jouw bedrijf of organisatie de gang naar de rechter voorkomen, of juist juridische maatregelen treffen indien dat is vereist. We hebben voor jou een team beschikbaar dat graag behulpzaam is bij al jouw vragen over intellectueel eigendom.

Contactformulier

Advocaten auteursrecht