Escrow overeenkomst

Escrow overeenkomst

In de ICT komt het geregeld voor dat de ICT-leverancier en ICT-afnemer een escrow overeenkomst sluiten. Met een escrow overeenkomst spreken partijen een regeling af voor de continuïteit van de automatisering binnen een bedrijf of organisatie. Zo wordt er in een klassieke escrow agreement vaak afgesproken dat de broncodes van software en alle bijbehorende technische documentatie op een veilige plaats worden opgeslagen. De gedeponeerde broncodes en documentatie worden geregeld gecontroleerd op bruikbaarheid en volledigheid. Wanneer er sprake is van een faillissement of een ander ‘triggering event’ zorgt de escrow regeling ervoor dat het depot in bewaarneming ten behoeve van de afnemer wordt gehouden. De afgifte vindt vervolgens plaats wanneer de afnemer het depot ook nodig heeft om het voortdurend gebruik te kunnen waarborgen. In het geval van SaaS contracten of een cloud service worden er geregeld nog aanvullende afspraken gemaakt die specifiek met die situaties rekening houden.

Geschil over escrow

In de praktijk komt het nog wel eens voor dat er een geschil ontstaat tussen leverancier en eindgebruiker over de uitleg van de escrow overeenkomst. Met name ten aanzien van de verzoeken tot afgifte van het depot, of de bruikbaarheid en volledigheid van het escrow depot vinden nog wel eens juridische geschillen plaats. Ieder der partijen kan in zo’n geval naar de rechter stappen of, indien afgesproken, de Stichting Geschillen Oplossing Automatisering (SGOA). De SGOA biedt een bindend adviesprocedure aan waarbij bijvoorbeeld beslist kan worden over de geldigheid van een verzoek tot afgifte.

Hulp nodig bij geschil over uw escrow overeenkomst?

Heeft uw bedrijf of organisatie problemen die te maken hebben met een escrow overeenkomst? Neem dan direct contact op met advocaat Wouter Dammers van LAWFOX. Stuur direct een e-mail of bel meteen en krijg snel en vrijblijvend een eerste inschatting.