Hostingovereenkomst

Hostingovereenkomst

Een hostingovereenkomst is voor veel bedrijven tegenwoordig zeer belangrijk. Het is een vereiste wanneer jouw bedrijf een website laat hosten door een hostingprovider. Ook wanneer je andere data bij een andere partij opslaat is een hostingovereenkomst van belang. Hostingproviders hebben vanzelfsprekend ook te maken met hostingovereenkomsten.

Het is van groot belang om in een hostingovereenkomst te regelen in welke gevallen en in welke mate de dienstverlener voor de hosting en aanverwante zaken aansprakelijk kan worden gehouden. Ook het regelen van privacy, beveiliging, service levels (zoals uptime, downtime, backups, reactietijden, oplostijden of hersteltijden, bereikbaarheid van de helpdesk et cetera) is van groot belang in een hosting overeenkomst.

Vaak zijn hostingovereenkomsten verkapte algemene voorwaarden. Zeker voor MKB-bedrijven en eenmanszaken is dat vaak het geval. Grotere bedrijven en multinationals kunnen ook maatwerkovereenkomsten afspreken. Naast de hostingovereenkomst blijft echter ook van belang hoe partijen zich in het hele traject naar elkaar toe hebben uitgelaten en opgesteld en wat zij op basis daarvan redelijkerwijs van elkaar hebben mogen verwachten.

In de uitvoering van hostingovereenkomsten kunnen problemen ontstaan. Wat moet er gebeuren als de dienst down is? Bij wie rust het risico op bewaren van de data? Wat gebeurt er bij een exit? En bij een faillissement van klant of hostingprovider?

Een hostingrecht gespecialiseerde advocaat kan hierbij, zo nodig met tussenkomst van de rechter of gespecialiseerde ICT-arbiters, uitkomst bieden. Neem daarom direct contact op met advocaat Wouter Dammers.