ICANN

ICANN staat voor Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Het is een internationale non-profit organisatie. De ICANN is opgericht in 1998 en is verantwoordelijk voor het wereldwijde beheer van het DNS voor topleveldomeinen. Later is dit beheer ook uitgebreid naar gerelateerd beleid.
Om een ​​andere persoon op internet te bereiken, moet je een adres in de browser van de computer typen – een naam (www.lawfox.nl) of een nummer (188.166.37.232). Dat adres moet uniek zijn, zodat computers weten waar ze elkaar kunnen vinden – vergelijk het met een huisadres. ICANN coördineert deze unieke ID’s over de hele wereld. Door middel van deze coördinatie van unieke identificatienummers en -namen hebben we één wereldwijd internet. De ICANN beheert als het ware het groot adresboek voor het internet. Dit heet het Domain Name System (DNS).
ICANN
In technisch opzicht helpt de ICANN de IANA-functies (Internet Assigned Numbers Authority) te coördineren. De IANA-functies zijn essentiële technische diensten die cruciaal zijn voor de verdere werking van het DNS. Deze functies omvatten

  1. de coördinatie van de toewijzing van technische protocolparameters inclusief het beheer van het domein van het top- level-adres en routingparametergebied (ARPA);
  2. het beheer van bepaalde verantwoordelijkheden die verband houden met internet DNS-rootzonebeheer zoals generieke (gTLD) en landcode (ccTLD) topniveaudomeinen;
  3. de toewijzing van bronnen voor internetnummering; en
  4. andere diensten.

Het beheer van domeinnamen wordt niet door de ICANN zelf gedaan, maar door zogenaamde registrars (enkelvoud: registry).
Wanneer een partij een registry van een gTDL (generic top level domain, zoals .amsterdam, .frl) wil worden, dient zij zich tot de ICANN te richten. De ICANN vereist daarvoor het sluiten van een Registry Agreement.
Alle registrars moeten ook het UDPR volgen: het Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy. Volgens dat beleid moeten de meeste soorten merk-gerelateerde domeinnaamgeschillen opgelost worden door middel van een overeenkomst, rechtszaak of arbitrage voordat de registrar de domeinnaam opzegt, opschort of overdraagt. Geschillen die te maken hebben met misbruik van domeinnaamregistraties (denk aan cybersquatting) kunnen door middel van administratieve procedures geadresseerd worden. De houder van een merkenrecht kan daarvoor een klacht indienen bij een goedgekeurde Dispute-Resolution Service Provider.
Om het UDPR-beleid in te roepen, moet een merkhouder (a) een klacht indienen bij een rechtbank die bevoegd is om over de domeinnaamrechtszaak te oordelen of (b) in geval van een onrechtmatige domeinnaamregistratie een klacht indienen bij een goedgekeurde Dispute-Resolution Service Provider.

Naar Lexicon overzicht