Internet-of-Things

Het “Internet-of-Things” (in het Nederlands: het internet der dingen) is een netwerk van allerlei objecten die zijn aangesloten op het internet (eventueel gebruikmakend van blockchain). Via het internet kunnen deze objecten (bijvoorbeeld voertuigen, apparaten en gebouwen) met elkaar communiceren. Het Internet-of-Things is een infrastructuur die is samengesteld uit fysieke en virtuele objecten die met elkaar communiceren door middel van sensoren en computerprogramma’s. Het idee is dat het Internet-of-Things het leven voor de mens gemakkelijker maakt, doordat objecten onderling met elkaar kunnen communiceren.

 

Kritiek

Er is de nodige kritiek op het Internet-of-Things. Er zou bij de ontwikkeling niet voldoende aandacht worden besteed aan de beveiliging. Bepaalde bouwwerken (bruggen of sluizen)  die zijn aangesloten op het internet, kunnen worden gehackt. Dit kan leiden tot onveilige situaties.

Een ander punt van kritiek bevindt zich op het gebied van de privacy. Als alles – van de waterkoker tot de energiemeter – is aangesloten op het internet, dan kan dit leiden tot een verlies van privacy. Zeker wanneer het netwerk niet voldoende is beveiligd.

 

 

Related Juridische termen