UDPR

uitleg

UDPR staat voor Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy. Volgens het UDPR-beleid moeten de meeste merk-gerelateerde domeinnaamgeschillen opgelost worden door middel van een overeenkomst, rechtszaak of arbitrage voordat de registrar de domeinnaam mag opzeggen, opschorten of opschorten. Dit beleid is opgesteld door de ICANN. Daarnaast regelt het UDPR-beleid dat geschillen die te maken hebben met misbruik van domeinnaamregistraties (denk aan cybersquatting) door middel van administratieve procedures geadresseerd worden. De houder van een merkenrecht kan daarvoor een klacht indienen bij een goedgekeurde Dispute-Resolution Service Provider.

Om het UDPR-beleid in te roepen, moet een merkhouder (a) een klacht indienen bij een rechtbank die bevoegd is om over de domeinnaamrechtszaak te oordelen of (b) in geval van een onrechtmatige domeinnaamregistratie een klacht indienen bij een goedgekeurde Dispute-Resolution Service Provider.

De UDPR Policy is hier terug te lezen. De regels ten aanzien van een UDPR-procedure zijn hier te lezen.

uitleg

Iedere Dispute Resolution Service Provider kan daarnaast ook eigen aanvullende regels (“supplemental rules”) hanteren. De volgende organisaties zijn goedgekeurde Dispute Resolution Service Providers:

Arab Center for Domain Name Dispute Resolution (ACDR);

Asian Domain Name Dispute Resolution Centre (ADNDRC);

Arbitration Center for Internet Dispute (ADR);

National Arbitration Forum (ADR Forum); en de

World Intellectual Property Organisation (WIPO).

Related Juridische termen