Gratis eerste inschatting           Specialist internet en recht          Vaste prijzen

Bij RTLZ en RTLNieuws over machtsmisbruik door Google

Google machtsmisbruikDe Europese Commissie heeft Google een recordboete van €2,5 miljard opgelegd wegens machtsmisbruik. De Commissie stelt dat Google de zoekresultaten van haar eigen Google Shopping voortrekt op die van concurrenten. Op die manier maakt de internetgigant misbruik van haar machtspositie, meent de Europese Commissie.

Google in beroep

RTLZ en RTLNieuws hebben mij om een reactie gevraagd. Ik laat weten dat Google overweegt in beroep te gaan tegen de beslissing. De zaak komt dan terecht bij het Gerecht van het Hof van Justitie van de EU. “Als we dan over tien jaar een uitspraak hebben dan mogen we blij zijn”.

Wat gebeurt er met de boete?

De boete die Google moet betalen wegens machtsmisbruik gaat naar de Europese schatkist. Volgens de beleidsregels van de Europese Unie komt dit bedrag ten goede aan de begroting van de EU, en daarmee ten goede aan de Europese belastingbetaler. Ik geef bij RTL aan dat we daarvan dus niet veel direct zullen merken: hooguit hebben we een kleine meevaller die tijdens Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

Google Android en Google AdSense

Ten slotte merk ik op dat ik verwacht dat dit nog maar het begin is: Google staat in de kijker van de Europese Commissie. Er lopen momenteel twee andere onderzoeken naar machtsmisbruik: een over Android en een over advertising (AdSense).

Wouter Dammers
Volg mij op:

Wouter Dammers

Advocaat at LAWFOX
Wouter Dammers (1985) is internetadvocaat en oprichter van LAWFOX. Hij is gespecialiseerd in IT-recht, conflictmanagement, privacyrecht en auteursrechtelijke en octrooirechtelijke vraagstukken met betrekking tot software. Wouter procedeert op regelmatige basis op het gebied van het internetrecht, zowel voor de rechtbank, het gerechtshof als via arbitrage. Wouter heeft de Grotius-opleiding Informaticarecht voltooid.
Wouter Dammers
Volg mij op:

Werkwijze


LAWFOX is transparant, flexibel en snel. Weten hoe? Kijk verder bij klantinformatie